Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Evangelizacija i glazbeni festival Ultra 2017.

Napisao/la  Danijela Jurčević
Published: 13 Srpanj 2017

U splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja, 13. srpnja 2017. u 20.30 sati, udruga mladih Skac_St, Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije te volonteri iz Zagreba, organizirali su uvodno misno slavlje u „Ultra evangelizaciju“. Sv Misu predvodio je povjerenik Ureda za pastoral mladih i kapelan splitskog Sveučilišta dr. sc. don Mihael Mišo Prović u koncelebraciji sa don Damirom Stojićem, don Mihovilom Kurkutom, don Stjepanom Horvatom te đakonom Marijom Bobićem.

Don Mihael je u svojoj propovijedi kazao kako svi imamo različite darove i kako ih trebamo otkriti, identificirati te nakon formacije primijeniti u suživotu s drugima ostvarujući Kraljevstvo Božje, u kojem živimo već ovdje na zemlji i koje je predokus onog Nebeskog Kraljevstva kojemu u potpunosti smjeramo. Postoje razna područja darovitosti preko kojih se čovjek ostvaruje i pronalazi smisao svog ovozemaljskog života. Uz glazbu, matematičke-tehničke-jezične… znanosti, humor, interakcije sa sobom-bližnjim-Bogom te interakcijom sa prirodom i životinjama, jedno od područja darovitosti je i religiozni život, stoga vjeru prihvaćamo kao dar od Boga. 

Vjeru - Božji dar čovjeku, jedni odbijaju i ne prihvaćaju a neki drugi je prihvaćaju, otkrivaju, formiraju i primjenjuju u svakidašnji život evangelizirajući zajednicu u kojoj žive. Dar vjere, kao i svi ostali darovi koje smo od Boga primili, besplatni su, stoga prema Isusovim riječima svojim učenicima „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10, 8b) potrebno ih je podijelili sa svojim bližnjima evangelizirajući. Na kraju don Mihael zaključuje kako je evangelizacija uprisutnjenje Božje riječi u svakidašnji ljudski život. „U današnjem pluralnom i globaliziranom svijetu evangelizirati znači uprisutniti Božji riječ tj. njezinu Poruku u život svakog pojedinca, mladića i djevojke. Evangelizirati današnje mlade znači prenositi im Božju poruku na sve moguće načine koji osim onih redovitih unutar-crkvenih načina (pastoralno djelovanje i katehetsko poučavanje) uključuju i izvan-crkvene načine (glazba, sport, turizam, itd.) preko kojih možemo započeti dijalog s mladima. Stoga Ultra na Poljudu u Splitu, kao glazbeni festival za mlade, nama kršćanima postaje platforma i mogućnost da što bolje komuniciramo s mladima iz cijelog svijeta. Evangelizacija za vrijeme Ultre potiče sve nas na zajedništvo kroz pjesmu, molitvu, savjet-informaciju, prijevoz, čašu vode ili bilo koju pomoć, koju možemo kao mladi katolici animatori  (evangelizatori za vrijeme Ultre), ponuditi bilo kojoj osobi koja za vrijeme festivala bude zatražila našu pomoć.“

Nakon Euharistijskog slavlja uslijedilo je klanjanje koje je predvodio don Mihovil Kurkut, a za to vrijeme mladi su imali mogućnost primiti sakrament svete Ispovijedi. Svetu misu i Klanjanje pred Presvetim pjesmom je uzveličao i tako posvjedočio o svom daru Skac Bend iz Splita. Nakon ovog duhovnog programa u crkvi mladi su se uz radosnu pjesmu ostali družiti na trgu ispred  crkve.