Osvrt na 6. kolo KMNL

Napisao 
Published: 21 Ožujak 2021

Za početak današnjeg izlaganja, moram se ispričati svima onima na koje isti utječe, odnosno ostavlja velik, neizbrisiv utisak, bilo da gube san, nemaju apetit, ili ozbiljno razmišljaju da se ostave baluna. Znači, svima!

Shvatio sam, odnosno 'it was brought to my attention' da se koji put znam previše zaigrati (ne, ne balunom) i opustiti (za pisaćim strojem), pa da tako koristim previše slobode u pisanju…

Mislio sam (krivo, tko bi rekao) da osvrt ne ide dalje Ureda i sudionika KMNL, ali pošto smo praćeni i od vama bliskih osoba (kojima ste još uvijek dragi, iz nekog razloga, unatoč ovim člancima), dužan sam se ispričati… pa jedan, pa dva, pa tri… i naravno, nastaviti u istom ritmu. A šta se očekivali, da ću stati jer su mi nebeskoplavi poslali LM3 na posao… idemo, pa di nas odvede, jašemo dalje i jače, istovremeno probijamo obje granice (da, i to je moguće). Znam, na skliskom smo terenu (ali samo dok igramo na Sjemeništu), a u konačnici nas vidim kako zajedno postižemo nirvanu ?

Pa dok jedni željno iščekuju novo izdanje kolumne (da, zašto ne, možemo i tako 'ovo' nazvati), drugi strepe. Nemoj mene, piši o njemu, i to ide dotle da kada postignu zgoditak inzistiraju da se upiše suigraču (ma svaka čast).

S pravom, apsolutno ih razumijem, jer je dovoljna sitnica da završite kao protagonist cijele kolumne, i to samo zato jer je izostao pravi pozdrav (bilježim se s štovanjem, kontakt podaci, adresa, OIB, broj patika kad igram u tankim ili debelim čarapama oliti štucnama), topli napitak, zalogajčić nečega… ma bilo što, a čime bi završio u milosti, i to ne da ga pohvalim, već da ga uopće ne spomenem (pazi ti to), e to bi bio pravi posao… Samo ovako na brzinu, kroz glavu mi trenutno prolazi bijela Milka, može i ona s keksima… nego Neno, šta ćeš ti? Hoćeš nešto pojest, popit, evo časte momci ?

Navodno, placom kruže glasine da ima onih koji su očito nezadovoljni (što ih nešto manje ističem)… e pa obećavam vam da ćete nakon današnjeg, posebnog izdanja, svi biti jednako zastupljeni (oliti ispišani, ispričavam se damama koje čitaju), spomenuti u ovom ili onom kontekstu, baš prema zaslugama s terena, ali i van njega (e to, to posebno).

Obećavam da ću od iduće godine biti umjereniji, pažljiviji, obzirniji, a kako smo još uvijek u 2020. iskoristit ću posljednju priliku, privilegij dan i povjeren od Ureda (ala šta su se prevarili, naivci), i na svojstven način dočarati magične trenutke vaših najboljih izdanja (jer tko zna kada ćemo ih ponovno dočekati).

Sažetak svake utakmice imat će, uz svoj sporedni, manje važniji, dosadni nogometni dio (zašto da se lažemo, dosta manje važan), i onaj poprilično važniji (moj osobni osvrt).

Pa krenimo napokon, kokice su tu, 'let the games begin'. Uživajte, znam da ja hoću…

 

I. KMNL

Split, 03. studenog 2020.

20:00   KAMEN – SUĆIDAR  0:0 (0:0)

Suci: Grgatović, Galić

Marijane, Mirko… a šta je ovo, utakmica bez golova je kao hm, hm… drugi put nema tuširanja, a ne čekaj, to smo ukinili ove sezone… bit ćete na kruhu i vodi, e to, pa pogledajte dresove, jedva uđete u njih. Iz tog razloga vam pojedini igrači igraju u majicama, misle da će sakriti višak, da je to 'pet deka'. Sjećam se da mi je netko nedavno prišapnuo u stilu 'ne bi ni Mićo mogao bez nas', e pa dragani vi sigurno ne možete bez njega - ni gola dati. A da nema Andy Merry-ja na golu, ma neću ni pomišljati… A ti kapetane, ima da uvedeš red u svlačionicu, podili par triski 'neistomišljenicima' ako treba, ima da te slijepo i bespogovorno slijede (svi znamo što je bilo posljednji put, riznica je od tada prazna), da shvate da je ovo jedinstvena prilika (znaš o čemu govorim). A uvijek ti ostaje opcija pomlađivanja ekipe, samo molim te ostavi pokojeg teškaša da kuharica ima manje posla, jeli, treba netko iskusan za lizanje teća nakon fešta kad krenu trofeji.

 

Split, 04. studenog 2020.

20:20   SV. ANTE, POLJUD – SV. DUJE  6:1 (0:0)

Suci: Grgatović, Galić

Strijelci: Radan (23, 28, 31), Jukić (25), L. Šindik (35)  //  Bodrožić (AG), Karajlović (24)

A sve je išlo u smjeru prethodne utakmice, poluvrijeme bez golova, tvrde obrane, golmani pravovremeni i na visini zadatka… i tek što sam odložio penkalu, a krenuli s drugim dijelom - gol. Ma šta gol, pa imali su balun u svojem posjedu, kako su ga uspjeli brže primiti. Onda mi je netko pojasnio da je ovom 'pala roleta' tu sekundu, jadan se zagledao, pardon pogubio među gostujućim navijačicama… i aj bok, zgoditak, a šta ćemo sad, desi se i najboljima. A taj 'najbolji' je srce i duša ekipe, i siguran sam da mu nitko dobronamjeran ne bi prigovorio ni da je postigao još kojeg. Momak pumpa statistiku: kad je vidio da ne može u protivničku, onda u svoju, gol je gol, vježbom do savršenstva, iz pogreške u pogrešku do konačne pobjede, ima smisla jeli tako, a di ćeš najbolje vježbati nego na pravoj utakmici. S druge strane, Poljud je ove godine sastavio lijepu ekipicu, par mlađih novaka, pokoja iskusnjara, bez teškaša, i rezultat je vidljiv.

 

Split, 05. studenog 2020.

20:40   K. STARI – SV. ANTE, ZADVARJE  1:6 (1:3)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: Lagator (AG), Bašić (18)  //  M. Mandušić (5, 37), R. Krnić (10, 24), Balić (36)

Još jedan gem-set-meč… sreća vaša da vam nema Mate, pješačili bi doma nakon ovakve utakmice. Zadvarje se zaslužilo tuširati, vi ne (Đikić sr. se crveni u dalekoj Njemačkoj). Ali budimo pošteni, nema te ekipe koja bi dugo odolijevala napadima predvođenim R. Krnićem, ponajboljim igračem lige M. Mandušićem, a sve pod palicom iskusnog Ribičića. Kad su fokusirani, i ekipirani, mogu uzeti bod(ove) svakoj ekipi. A Kaštelani, i oni mogu to isto… samo fali motivator i pokretač ekipe ?

 

Split, 06. studenog 2020.

19:40   SV. FRANE – GOSPA OD OTOKA  6:5 (3:2)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci:  Jugović (7, 20), Tonšić (15), Akrap (29, 36)  //  Franić (12, 36), Orlović (18, AG), M. Milaković (33), Kapitanović (38)

Prva ovosezonska pobjeda, za parketom, stigla je na oproštaju od 'domaćeg' terena u Sjemeništu. Momci lipo igraju iz kola u kolo, pletu, ali su bodovi izostajali. E, ovog puta nisu dozvolili da ostanu praznih ruku, iako su Solinjani u više navrata opasno zaprijetili. Predvođeni veteranima (Jugović, Burazin), ali i kvalitetno popraćeni mlađim snagama (njih zasad nećemo imenovati), othrvali su se i zasluženo upisali trobod. Utakmicu je okončao autogol Orlovića tri minute prije kraja susreta. A Solin… očito nije bila njihova utakmica, kao i ona prije ove, pa i više-manje sve one od početka lige. Primaju daleko najviše golova u ligi, te je pravo čudo što još uvijek nisu u 'crvenom'. Vjerojatno ih spašava to što imaju i najuvjerljiviji napad lige, ali kada treba igrati obranu nema ih nigdi, miševi… voljni moment za 'obaveznu igru' ne postoji, ali barem ih je lipo vidit… ma noćna mora svakog voditelja, šta ću govorit.

 

Split, 08. studenog 2020.

19:50   DUGI RAT – PUJANKE  3:2 (0:1)

Suci: Jurić, Galić

Strijelci: N. Merčep (30, 33, 34)  //  G. Domazet (8, 31)

Ajmo ovako, Pujanke nisu zaslužile poraz, a da li su Dugoraćani zaslužili pobjedu? Bilo kako bilo, hat-trickom N. Merčepa domaći upisuju treću pobjedu u sezoni, dok gosti još uvijek ne uspijevaju uhvatiti niti bod. Da li je došlo vrijeme za smjenu na klupi? Vjerujemo da SD ima pune ruke posla, dosta imena je u posljednje vrijeme kontaktirano, još i više nuđeno, ali nitko se ne usudi preuzeti tu zahtjevnu klupu, opterećenu kroničnim manjkom bod(ov)a. Iz pouzdanog izvora smo uspjeli saznati da Pujankaši traže lokalnog, domaćeg voditelja, a u obzir dolaze samo oni iz 'njihovog' bazena, oliti 'našeg' malog kruga velikih ljudi, po mogućnosti iz Studinove, Mišine i Tijardovićeve ulice, jer kako doznajemo tamo žive zatucani, čistokrvni Pujankaši, tvrdokoronaši, oni su prvi pick. Ali, koliko smo upućeni, pojavio se ozbiljan problem koji im može naštetiti i spriječiti njihovo ustoličenje, a to je oprema koju su obvezni donijeti sa sobom, u dotu, kao polog. Naime, netko (očito manit čovik) je u natječaj (letci nalipljeni po stablima u tri navedene ulice) stavio da kandidati moraju imati laptop, a kao da to nije dovoljno, trebaju imati i punjač. Ma pazi ti to, što su sve spremni napraviti… I još se navodi (u dnu, sitnim slovima) da se istim treba znati služiti. Valjda vam je sada jasno zašto je nastala panika, praktički 'pobuna u kokošinjcu': tvrdokoronaši traže brisanje navedene stavke u natječaju, dok laptopaši (uz podršku onog manitog) inzistiraju na pridržavanju objavljenog natječaja. Uglavnom, na Pujankama vlada velika neizvjesnost, ljudi polako izlaze pred kokošinjac, ma napeto je 'ko u tvornici laštika, da vam lakše predočimo situaciju. I evo posljednje vijesti, upravo pristigle… nijedno strano ime nije u opticaju, ili barem u užoj konkurenciji. To je očito kompromis da tvrdokoronaši pristanu da LAPTOP ostane u natječaju, a ne zaboravite niti na punjač. Jer, iz drugog pouzdanog izvora saznajemo za posljednji pokušaj lukavih tvrdokoronaša: pred kokošinjcem su skupljali potpise da se barem punjač izostavi, jer su se u međuvremenu raspitali što je oto laptop i saznali da treba imati napajanje, oti punjač, šta znači da ako se njega riješe, laptop je bezvrijedan. Srećom, nisu uspjeli u naumu, ali nisu bili niti toliko daleko jer su bogobojaznim žiteljima Pujanki punjač predstavili kao 'đavolje oruđe' koje treba utrnuti, odmah, sada, ovdje na Pujankama, prije nego zahvati cili grad. Rekoh, lukavci su to, sve za vlast (e, ali ne znaju oni da su laptopaši imali čovika u Ministarstvu uprave, jak je to lobi, za slučaj da prođe peticija, pala bi ki odojak pred Šukerom)… Dakle, da zaključimo, bit će pravo iznenađenje ukoliko aktualni voditelj naposljetku ostane, jer prema trenutnim informacijama on je do kraja ove kolumne sasvim sigurno bivši… Ali upamtite i sljedeće: dok se dvojica svađaju, treći koristi situaciju, stoga treba biti oprezan u bilokakvim predviđanjima.  

 

Solin, 22. studenog 2020.

19:30   ŽNJAN – KMAN  0:5 (0:2)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci:  //  Tunjić (6, 26), Ćubelić (13, 21), Vidošević (23)

Jednosmjerna utakmica Kmana, i to bez suspendiranog voditelja, kojemu su se u konkurenciju vratili neizostavni Vidošević i Cikojević. S druge strane, voditelj Žnjana na raspolaganju ima cijelu plejadu igrača, ali ni to mu ne pomaže. Povrh svega, bod(ove) u narednom kolu će tražiti lišeni usluga isključenog Palinića. Što reći, tužna priča sa Žnjana se nastavlja… nije ih više niti zabavno provlačiti kroz medije, eto što mi učinidu, čoviku uskratiti to zadovoljstvo, ponekad mislim da je sve ovo usmjereno na mene osobno, pa mislite li vi na ikoga osim na sebe, di će vam duša, 'prokleti bili na Božić', da, svi ste svi splitske verzije 'tog' Grincha (uh, ovo su ipak teške riječi, nisam tako mislio, ali sam malčice ljut i razočaran, zbog vas, ne sebe). Eto, jeli vam drago, toliko ste nisko pali da čak i ja šaltam nižu, neću vas više 'hvaliti' i isticati sve dok ne padne prva pobjeda (znači, do kraja sezone, rekli bi zlobnici)… nisam i neću biti jedan od onih koji vas dodatno cipelare i na podu (dok ste stajali uspravno je bilo dopušteno, koji put 'minimalizirano', ali sve po pravilima, kako drugima tako i vama), a osobno mislim da su za to i sami sposobni, nažalost ☹ Netko među vama bi možda čak i rekao 'uz sustavni bulling, konstruiran i kreiran od uprave, blagoslovljen od NO, podržan od establishmenta, a na terenu provođen i povjeren službenim osobama, još nam kradete i zadnju marendu'… a ja vam s ovog mjesta (tipkovnica mi svjedok) kažem da će taj 'netko' izgubiti i onaj jedan (ne-znamo-kako-smo-ga-osvojili) bod! Dajte im hljeba, koji bodić, ako vam je neophodan, tko ima viška, nek udijeli, vratit će mu se dogodine, ako u međuvremenu ne ispadnu među drugoligaše (btw, kladionice su ih već izbacile iz ponude)…

 

II. KMNL

Split, 11. studenog 2020.

19:00   GOSPA OD ZDRAVLJA – SV. DOMINIK  2:5 (2:1)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci:  Dominiković (12), Jelavić (AG), Dodig (20)  //  Butorović (32, 33), K. Kapulica (35), Vujević (40)

Kako napisati objektivan osvrt za ovu utakmicu? Ne možete ni pojmiti koliko toga bi se moglo sastaviti o svakom pojedincu ovih ekipa, ma obećavam da ću im cijela poglavlja svojih memoara posvetiti jednog dana koliko sam im zahvalan jer ovi osvrti nemaju smisla bez njih. Obje ekipe su mi prirasle u tolikoj mjeri da je to nemoguće opisati, ali ću se potruditi istaknuti sve ono što ih čini tako privlačnima mojoj tipkovnici. Ne meni, već njoj. Ali način na koji to vidim je samo moj, ne njezin. To vam je partnerstvo, pa da vidimo što smo vam skužinavali ovog puta… Sve situacije i događaji opisani u narednim crtama su isključivo moje autorsko (zlo)djelo, moje produkcije, Ured se ograđuje od istih, a moja viđenja i razmišljanja se ne moraju isključivo poklapati s njihovim, iako ni to nije isključeno. OK, sad kad sam vas dodatno zbunio… Dakle, tijek utakmice (hm, stanimo malo nad ovim pojmom 'tijek' i razmislimo što bi to značilo… ma zezam se), a u konačnici i rezultat, vas nikako ne bi trebao čuditi, sve sam već rekao u jednom od prethodnih izvještaja; Gospari ciljaju treće mjesto i plasman u Intertoto kup, to im je cilj, meta, objective ove sezone, 'the line must be drawn here, this far, no further'. Samo, obično se zadaju najviši ciljevi, a granica se postavlja na najnižu točku… ali ne, oni ciljaju u glavu, treće mjesto i to je to, ni drugo ni četvrto, ne daj Bože da osvoje, vratili bi pehar iste sekunde… a ukoliko u jednom trenutku dođe do popuštanja u disciplini, i netko odluči izaći van okvira, i provoditi svoju samovolju, naći će se pred prijekim, ali časnim sudom vrhovnog gospara LKL-a (široj javnosti poznat kao hajduk Buljan). E pa upravo to vam se i desilo, dragi moji, imali su igru, rezultat i suce na svojoj strani, pa ih je moralo disciplinirati i podsjetiti na 'sveti cilj'. Nakon toga je sve bilo u najboljem redu, nije bilo nikih problema: primljen je dovoljan broj zgoditaka (za svaki slučaj, da se opet netko ne otme kontroli), pa su se u konačnici i ovi neposlušnici mogli vratiti u igru na rehabilitaciju.

 

Solin, 21. studenog 2020.

18:30   KOCUNAR – PODSTRANA  5:5 (3:3)

Suci: Boban, Grgatović

Strijelci: Dadić (4), Mujan (9, 20, 21), Mudrinić (40)  //  Ćelić (8, 16, 33, 37), J. Marić (14)

Ala divote i privilegije koju uživam, da mogu pisati izvještaje za ovakve igračine: jedni krše epidemiološke mjere kao da su ih sami pisali, a drugi mi uzimaju hranu iz usta. Nema izvještaja za vas !!!

Ma ne, ne bi ja to napravio čitateljima… ma ne bi ni vama, ovo je samo opomena oboma da se trgnete: prvima da više nauče brojati, a drugima da mi napokon vrate šipak (i to one iste kvalitete, a ne neki falši iz Malla, ili šta već imate vi u Podstrani), prošlo je već mjesec dana…

A što se tiče utakmice, baš mi je bilo dosadno: deset zgoditaka, 12 akumuliranih prekršaja, 2 žuta kartona, 1 psovka, 3 time-outa i 1 veliki odmor… mašala, hvala vam na uloženom extra-effortu da mi uvalite dodatan posao. Pamtim sve, vraćam kad najmanje očekujete (hint_ doći će i to zadnje kolo, trebat će proslaviti titulu (nije da se već zna, tek je odigrano 6/22 kola, ali ZNA SE), zapivati, na pokoji transparentić zažmiriti, pogledati na nebo (is it a bird, is it a plane… no, it's a drone)… naslućujem, a bojim se toga, da bi se mjere mogle postrožiti baš negdje u tom periodu. A ako ne bude slučajno, onda će biti ciljano slučajno, pa makar ne bilo korone, smislit ćemo nešto novo, hrvatski proizvod, made in Kacunar… Nevoljko ističem 'pokeraša' Ćelića s jedne, te 'tricaša' Mujana s druge strane, jer su oni najzaslužniji za onaj 'extra-effort', uz oba golmana. Zaslužili ste što su Dominikanci prvoplasirani, ha, ha ?

 

Solin, 21. studenog 2020.

19:20   TRSTENIK – POJIŠAN  0:3  b.b.

Suci: Boban, Grgatović

A šta je ovo? Trstenik predaje utakmicu, sada sam sve vidio! Ajde Šiško, dovedi to u red, pa puštate sigurne bodove - Pojišanu. Oni balun vježbaju u teretani, ej, u teretani, trebam li dalje… evo se nekidan šetuckam, kad netko izlazi iz teretane, glava poznata, tijelo Schwarzeneggera… neću imenovati, zna on… pa još oni golgeter, on igra rugby (samo su momku zaboravili reći da je Stari Plac 100 metara južnije), tu se isto ne trebate previše brinit, pa golman (aj neću o njemu, dovoljno ga spominjem u zadnje vrime, neka i on malo predahne… šta to čujem, aha, hvala i tebi, samo se nemoj opustiti jer vrebam ki sokol), pa Mate… ej, pa taj je najveća sikira, niti gleda koga tuče, svoje ili protivnike, bitno da udre, u kost, u meso, beton (eno je na par mista popuca, nekidan smo krpali nakon njih, opet). Stvarno mi nije jasan nedolazak, koga se bojite, možda kadeta i juniora, pa njima damo dresove i momci riješeni (eno igraju u opancima od početka lige… e, ali neće dugo, jer cheerleadersice gube strpljenje i uskoro slijede parole 'skidajte dresove', pa 'dajte im da igraju'). Kažem, ovo je najlakša utakmica za trobod, a vi - u masline… nadam se da ste se tamo pridržavali epidemioloških mjera: po jedan na svakoj grani, a ako je duža od 5 metri onda mogu i dvojica, ali samo ako zajedno ne prilazu 100 kila (a poznavajući ove tvoje, teško će to ispoštovati) ? Ajme šta sam ih motivirao, sad će vas razbit u uzvratu, skužaj Šiško… a ništa, najbolje ti je opet ne doć ?

 

Solin, 22. studenog 2020.

18:00   STOBREČ – MERTOJAK  3:5 (2:2)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci:  Bešker (10, 14), Luetić (31)  //  Orlić (11), Sunara (19), L. Šušnjar (27), Lozić (35, 40)

„Još jedan dan je prošao, još jednom Mertojak protutnjao, baš kao ko pravi dream team, ponovno prikazao mertojački štih; a Runjić jedva da diše, od (ž)deračine, hvatajući zrak, nasmije nam se, i sve je opet OK“… Ma vi ste za Euroviziju, vaša igra treba biti opjevana na najvišoj razini… Neka nam prijatelji iz Stobreča ne zamjere, ali ovakve trenutke uvijek treba proslaviti pjesmom jer pobjede Mertojaka dođu tako rijetko, ali su zato tako slatke… Eno još uvijek iz svlačionice pobjednika odzvanja: „Sandro Lozić nikad neće shvatit, kada dodat suigraču balun; Sandro Lozić nikad neće znati, jer ga Runjić Jure školovao nije“… na-na-na-na-na-na… ajmo svi, samo ne razbijati vrata svlačionice… jer ću vam skinit bodove, tra-la-la-la ?

 

Solin, 22. studenog 2020.

18:50   IVAN MERZ, KAMPUS – KONJSKO  1:6 (0:4)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: S. Pehar (39)  //  M. Šolić (2), Bezina (4), Sanader (6), Kardum (15), Granić (30), Goreta (36)

Derbi kola… ma koji derbi, ne budi manit, igra Konjsko, zna se tko je tu gazda… nego jesmo se pogodili lipo, barem ja, oni meni zjog, ako pobijede… u suprotnom, da je krenilo u krivom smjeru, slučajno bi nestalo struje u dvorani. Istina, upravo su saznali za okladu, ali nema mukte više, a-a, ne-ne. Lipo na kraju sezone oću vidit mišalicu, 3 vriće cimenta (aj može i četri za svaki slučaj), 4 vriće pijeska (ne znam kakav je vaš gore, može i iz Prugova), vodu ću ja osigurat iz Sjemeništa, struju također, dajte napravit nekoliko pari buća, postavit ćemo stolice i stolove na svaki kantun (mjere ćemo poštovati, i dok ziđate, također), okrenit neku mesinu, za piće ćemo se još dogovorit, i to je to… dopunite me ako sam još nešto zaboravio, malo sam se uzbudio, veliki je ovo zahvat, prevažan da bi nešto hotimice izostavili. I bez brige, račun podmiren, ZNA SE od koga ? E da, molim još samo da netko ponese Milku, s početka lancuna… mislim da sam spomenuo, ne znam više ni ja sam, mislim da jesam, tko će znat kad pišem osvrt, brat-bratu, evo već 3. dan, s neprestanim ometanjem ovih s posla, dosadni… Nažalost, domaću ekipu ne znam toliko dobro da vam ih mogu pohvaliti, ali se i to vrijeme bliži, a ako su kao voditelj, pa to će biti prava divotica, poezija u pokretu. To kažem iz razloga da se ne uvrijede što ih manje spominjem… ne, ne, zaslužili ste jednak tretman kao i druge ekipe, s tim da ćemo morati nadoknaditi ovih uvodnih par kola… znate kako ide, boy meets girl, girl …

 

I za kraj…

Nakon svega napisanog, molim da dobro razmislite hoćete li otići po balun, i u koprive, ma bilo di, na maslinu, bor, ogradu, ma ako treba i u dućan kupit novi; ili donit litre vode iz svlačionice; ili Kerumove kese pune leda iz kafića (pa šta da je korona, kakve to veze sad ima s ičim); hoćete li konstantno pilati s tim 'kontracepcijama' (zavojima, gazama, flasterima, trakama, sprejevima)… ma pazi ti dokle to seže, jedan me čak tražija vlažne maramice (pa šta ako krvariš, jesi muško, izdrži, uostalom, ako je Jakov mogao…).

Budi zadovoljan s onim što imamo, a to ti je dezinficijens za ruke, magičnog sadržaja koji otklanja sve tegobe, fizičke i psihičke (kako je pokojni Sisgoreo igraču 'prodao' fintu sa sprejom, malo rukom, malo riječima, malo 'pss, pss', a ovaj se digne kao nov, ma šta, i bolji). Tako i vi, naviknit ćemo vas mi i na gore uvjete…

Ne budi megaloman, pa tražit nešto nemoguće, primjerice klupu za sjest. Nego da vas pitam, jeli imate zidić? Imate! Jeli čist, hladan i taman prave visine? Nego šta, Neno radio, nema tu zezancije kume. Pa onda, ne vidim problema, lipo se prilagoditi novim mjerama, a ako još samo jedan zatraži semafor, onda ćemo ih dodatno postrožiti (upravo na to je mislio Plenković, to se baš vama obraćao, članovima KMNL (ostao mi je dužan uslugu pa smo ovako kompenzirali), ali mislim da biste povezali i bez toga, to je bilo da shvatite ozbiljnost korištenja zidića, i uloge koje će imati ove sezone). Na vama je da se prilagodite trenutnoj situaciji… i još nešto, ako vidim nekoga da mi je dirao stol (kojeg mi je dobri kolega Neno posebno izradio za ovu sezonu, jedini 'corona-free' u ciloj državi, friško patentiran), ili posudio stolicu da bi 'došao sebi, hvatao zrak, sakrio se od kiše, bure' i slične isprike, dobit će višegodišnju suspenziju, uz obvezu godišnje košnje trave (i održavanja) one prekrasne i nepregledne 'dokle ti oko seže' livade uokolo terena, te posebni poklon-bon (ipak je predblagdansko, koronaško vrime) kojeg vidim u obliku izgradnje novog zjoga za balote za prijatelje iz Konjskog (nešto se bune da nisu zadovoljni s ovim postojećim, da nije u livelu i slični izgovori kad ne znate valjat). Masline, borovi i ostale endemske vrste posađene u vrtu su uračunate u pokoru, naravno.

I konačno nešto shvatite, prije ću se ostaviti delegiranja nego pisanja kolumne. Osjećam da unosim duh korone u vas, vaše domove, obitelji… Znači, društveno sam odgovoran i korektan prema svima (hoću reći da jednako ističem vaše vrline, a s posebnim stilom i oduševljenjem vaše mane… a ako me netko od vas prijavi, tek onda će vidit što znači usmjerenost i fokusiranost), baš kako od nas traže u posljednje vrijeme, pa se normalno nadati primanju kod jednog od predsjednika (Vlade ili RH, obojica mi jednako (malo) znače, teško se sad odlučit, jaka je konkurencija), pa šta odluče dati – još bolje ću im se zahvaliti, u sličnom stilu, da se uvjerite da ova privilegija ne pripada isključivo vama! Uostalom, ako naši ne uvide utjecaj ovih 'malih riječi velike kolumne', naći ćemo tko cijeni. Čujem da se navodno u Švedskoj cijene 'ovakvi' i slični njima ?

 

#Stay home

#Stay safe

#Stay connected

#Stay tuned

#Cuvajte nas, pazite nas

 

P.S.

Ova kolumna je posvećena novom pretplatniku iz Cetinske krajine, a o kojem će ponajviše ovisiti moje raspoloženje prilikom sastavljanja narednih kolumni. Ako joj padne samo jedna crna vlas, neovlašteno, ili obrve ne budu iste valne duljine, svi ste – prošlost. Srećom, nema problema s linijom ?