Mladen Jurić

Mladen Jurić

05 Siječanj 2022

Čujte i počujte, uspješno je okončan naš prvi, pravi cross u malome balunu.

Zahvaljujemo na prijavi i sudjelovanju, bez obzira na plasman, svi ste vi pobjednici, a ako vam treba uspomena za sudjelovanje, šta da vam kažem… igrajte šah ?

Drago mi je što se niste posebno osvrtali na tračeve, podmetanja, ješke, i što se već sve nije pisalo u osvrtima… ali ste ih pametno iskoristili kao motivaciju vaših natjecatelja, za onaj završni touch, eksploziju inata i dišpeta 'svima nama nevjernicima'.

Statistika kaže da je 13 natjecatelja započelo utrku, a 11 završilo, što bi značilo da naše ohrabrujuće, motivacijske poruke ipak nisu stigle do sviju njih, na čijoj kvaliteti i prepoznatljivosti ćemo morati dodatno poraditi.

Pobjednik je dobro znani natjecatelj s Kmana, čija se pobjeda naslućivala već na pola staze, ali je trebalo ustrajati i dostojno privesti kraju, sportski, natjecateljski.

Kako se ništa nije htjelo prepustiti slučaju, osim grlatog (motivacijski nastrojenog) head coacha, moramo istaknuti da se za ovu priliku pribjeglo angažmanu 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti' za (umnu) gimnastiku. Vidim da je posljednjih dana prisvajaju i tituliraju booster dozom, ali upamtite tko ju je prvi osmislio i sastavio, gdje je premijerno testirana prije širokopojasne primjene. Ovo je još jedan dokaz koliko su naši natjecatelji (i njihovi treneri) ispred svog vremena ?

Znate, malo vam je čudan ovaj naš cross: u nas vam se ne trče za prvim mjestom, ma ne, ovdje je bitno završiti ispred Žnjana, ekipe koja se neviđenim čudom spašava već… ma od pamtivijeka.

U prilog tome govori da su taj pohod započeli u nebeskoplavom dresu, a da bi ga okončali u žarko crvenom (kapilarnom) dresu, što bi se reklo „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“.

Znači, možemo poslati poruku svim budućim natjecateljima crossa: „Ne gledajte tko je ispred vas, sve dok je Žnjan iza vas!“

Mislim da će ovu poruku posebno upamtiti u Sv. Frani, kao i činjenicu da se pretjecanje može izvesti i s desne strane, ukoliko postoji više od dvije vozne trake, a vi ste pritom izrazito neodlučni u kormilarenju.

 

Šta kažete, da završavam?! Ma ovi iz sudačke organizacije ljubomorni što ih nikako da spomenem…

Aj lipo se vi držite svog posla i motajte te kabele, odjavna špica samo što nije završila, a vi meni nešto prigovarate…

I ne zaboravite reći malome da mi na sigurno spremi redateljsku stolicu (i njenu pripadajuću palicu također) i za sljedeću sezonu, čini se da je dogovor vrlo blizu, a premijera se očekuje krajem ljeta.

Samo, kostimi ostaju praktično isti, nažalost, ne očekujem velike promjene u tom dijelu… dok scena, iako trošna, ostaje nepromijenjena, ali se zato znatno ulaže u drugu infrastrukturu, posebice rasvjetu, na moju neizmjernu radost.

A sada, na kraju ovega partyja, ovjekovječenog ovim dojmljivim i (mrvicu) kontroverznim osvrtima, da nam scena bude potpuna, jukebox ostavljamo trajno upaljen, a pozitivu nastavljamo širiti glazbom (za žedne uši) i stihovima, citatima (neponovljivog Olivera) o životu i ljubavi. Slobodno se uključite sa svojim željama… Zdravi i veseli bili!

 

Ostali smo sasvim sami

Finili su lipi dani

Išekane sve su lipe riči

A život je ka i zemlja

Kad zapustiš malo daje

Taman da bi na se bija jidan

 

Pa se pitan di je krivo

Kleten srce ča je živo

Poša bi al neznan di ću stić

Ka godine teku ure

Prži sunce, metu bure

Za život me vežeš samo ti

 

Svojim vitron moja jidra punila

Svojon nadon moju dušu ljubila

Sad me ostavljaš na pučini bez sna

Da ti priznan da si moja jedina

 

I sve druge ča su s menom živile

Nisu se za ovo srce primile

Sad ka kamen teški tonen ja do dna

Da ti priznan da si moja jedina

Da ti priznan da si moja jedina

20 Prosinac 2021

GLAVA 20-22: JESENSKI CROSS

Vjerovali ili ne, è vero, stigli smo do faze natjecanja kada se više (samo) ne trči (za balunom), sada se šprinta (i to u pravilu, bez baluna), rijetki na dvije, a češće na sve četiri… Nema predaje, svi žele završiti, komesar lige je obećao bogate nagrade za sve koji prođu ciljnu traku, dok je najjača župna ponuda glasila „vi meni titulu, ja vama fritulu… ovaj, mislim, finale LP“. Eto dečki, motiva ne nedostaje, pa se vi sad loptajte kako znate i umijete ?

Pa krenimo, sve što se događalo uokolo terena i na tribinama, sve ću lipo unit u ovu kroniku, moj libar, u izvornom obliku… a ono ča se događa unutar dugih bijelih linija (42x24) nek lipo ostane među vama, nema potrebe za daljnjim širenjem, štoviše, savjetujem Savjetodavnom tijelu Vlade RH da osmisle jednu malu potvrdicu i za to, čisto onako da spriječe moguće širenje i zarazu anti-nogometom ?

Pročitat ćete samo citate, dokumentaciju vaših veličanstvenih uspjeha, da buduća pokoljenja pamte ova fiskulturna dostignuća, da znaju da se uspjesi ne postižu tek tako: bez truda, znoja, rada… svaki veliki uspjeh traži zalaganje i žrtve… U povjerenju, među nama, dragi pretplatnici, zaglavili smo, izgubili fokus… pa kako, dekapoto, jedno je ča ću ja napisat ovod u moju kroniku, a drugo ča ću vam u povjerenju ispripovidit… ma ne smin daje, samo molim ni riči nikome, već dulje vremena koketiram s kartonom, onim drugim… Evo, okreće na buru, svi znamo ča se sprema, daj Bože snage, nije ovo za one slabeg želuca…

Zamoljen od starije ekipe, sa zidića, moram javno apelirati… Možda je ipak došlo vrijeme da se suočimo s istinom, te sljedeće sezone pokrenemo pilot program, primjerice, natjecanja u balotama, to bi bilo najprimjerenije za trenutni kadar, rostere većine ekipa… Uvjeren sam da bi se neki od teškaša snašli ka riba u vodi, ovako su tek matuni, ki sidro u vodi… Mislim da to nije loše, radi se o jednoj staroj, narodnoj igri i stoga puna potpora osnivanju Mjesnog šampionata boćara, puno dobra ideja ?

A sada, vrijeme je da otvorimo završni, jesenski cross naše malonogometne lige… u koji odlično ulaze Solinjani (pobjedom 11:4 protiv Kamena, predvođeni C. Simpsonom, strijelcem 6 zgoditaka), Kman (pobjedom 8:0 protiv Sv. Frane, predvođeni J. Cikojevićem, strijelcem 4 zgoditka) i K. Stari (pobjedom 8:2 protiv Sućidra), dok se jedino susret Žnjan – Sv. Duje može smatrati nadmetanjem (a ne zabavom, u 'ko više), u kojem su domaći dvaput imali dva gola viška (2:0, 3:1), a da bi na kraju spašavali bod zgoditkom u posljednjem napadu susreta (strijelac je bio Vice Buzov).

Sljedeće kolo donijelo je dva zanimljiva i uzbudljiva sraza: u prvom je Žnjan upisao tijesnu pobjedu protiv Pujanki (4:3), dok je susjedski derbi zasluženo pripao Sv. Duji (2:0), gurnuvši Sv. Franu u tešku, neizvjesnu borbu za ostanak.

U 22. kolu odigrane su tri utakmice: Pujanke su uvjerljivo savladale Sv. Franu (7:2), četverostruki strijelac Micevski je predvodio Kamen u 5:3 pobjedi protiv Sv. Duje, dok je Solin bio uspješniji od Zadvarja (7:5) predvođen F. Biukom, strijelcem 6 zgoditaka.

Drugoligaši su odigrali nešto manji broj utakmica u posljednja tri kola lige, uvidjevši malo prostora za napredak na tablici, nisu pronašli motiva za nastupe. U 20. kolu, prvak Podstrana teškom mukom dolazi do pobjede protiv Pojišana (5:4) u posljednjim trenucima susreta, trećim zgoditkom D. Milovića, dok Kocunar rutinski odrađuje pretposljednju prepreku za ulazak među prvoligaše pobijedivši CBS rezultatom 3:1.

U sljedećem kolu, Kocunar je pobjedom protiv Kampusa (10:2) potvrdio Prvu ligu, dok su Mertojak i Pojišan podijelili bodove u remiju (3:3), a Gospa od Zdravlja dvama zgodicima Mihaića slavila protiv CBS-a.

U posljednjem kolu, predvođena peterostrukim strijelcem Galićem, Gospa od Zdravlja upisuje nevjerojatnu pobjedu (za njihove pojmove, rekao bih čak i nemoguću) protiv Kampusa (6:1), te NE 'osvaja' posljednje mjesto cjelokupnog natjecanja katolika u SM nadbiskupiji, odnosno NE ispunjava cilj postavljen na početku sezone… to je titula s kojom su se toliko željeli ovjenčati, pohvaliti župljanima, znam da su na njoj radili cijelu sezonu, ali im je eto izmaknula za dva mala sićušna boda, te ostaje nedosanjan san, možda već iduće sezone, ne gubite nadu –> ali zato, „dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“, čestitke župi Konjsko na laskavoj tituli ?

24 Listopad 2021

Dragi pretplatnici, zahvaljujem na strpljenju i iskazanoj podršci za daljnje subjektivno izvještavanje, na mnogobrojne molbe jednostavno ne možeš ostati ravnodušan (mislim da nije bilo člana ekipe s upitom „A kad će?!“). Odlučio sam da vas ne smijem razočarati, nastavljam izvještavati u pozitivnom tonu, kao i uvijek, nogometnim žargonom, naravno, da vam barem ovaj multi-prijenosni izvještaj donese malo sreće, radosti i zadovoljstva, kada ste na zelenom parketu olako kapitulirali.

Za početak, ono što je dobro primijetiti, a što je ujedno i najbolja promocija za Ured i ligu, je kontinuirana iznadprosječna posjećenost, te ugodna atmosfera koja vlada na sjevernoj tribini (osobno, najbolji trenutak je kada čujem istinski smijeh, 'iz srca i duše', koji odjekuje, odzvanja kvartom, dugo u noć… imate biti ponosni, malo gdje možete naići na takve harmonijske tonove, boje glasa, teksture, glasnoće, volumena, melodičnosti; ma kao pravi mali osobni uštimani orkestar, samo za vas, pojedinca; tako nešto ne možete čuti niti kod orkestralnih sastava i bendova, ali niti pod šatorom s egzotičnim životinjama, nažalost).

Ma znate šta, neka vas prijatelji i rodbina nastavljaju i dalje bodriti, „što ih je više, to veselije“… Jer, oni su pravi vjernici: šanse vam se broje u promilima, a oni nastavljaju, „što te više lome, to te volim jače“, a hvala Bogu, 'lome' vas iz kola u kolo (iz sezone u sezonu), što znači da je njihova ljubav zapravo beskonačna (e da je svima tako)… Neka vam isti i dalje budu potpora i nada u bolje sutra, i upamtite, možda je baš iduća utakmica vaša; a ako ipak ne bude (budimo realni), uvijek ostaje “This time next year“. #ovce #nojevi

Pa, neka krene obnova… nego kad je već spomenuh, znate li vi da dok su na snazi takovi uvjeti, te obnove, nema „ja bi ovo, mi bi ono“. Demokraciju ćete tražiti na sjeveru Koreje, ma niste ni svjesni svih (ne)pogodnosti koje uživate kao članovi splitskog ogranka KMNL. Ne, ne, dosta je bilo, nemate više pravo na odgodu utakmica, ne želimo niti čuti za rezervaciju termina, ukida se mjesto u počasnoj loži (odmah ispod one najdulje grane bora), sva putovanja i smještaji po hotelima (na račun lige) su suspendirana, ako želite koristiti sanitarni prostor, pitati ćete ponizno, ljubazno, sa strahopoštovanjem… Ako nisam bio dovoljno jasan, sve povlastice su ukinute, pravo na slobodu, mišljenja i izražavanja, iznošenje stavova… Nema popusta, nikomen, pa tako nema ni balota, ali niti popratnih sadržaja (gradela, pivi), nemate pravo ni za sist i popit žmul vina, nemate niti hladne vode (prošli tjedan me jedan pitao ima li tople vode, daj se uozbilji, nema tuševa, a kamoli tople vode, igrat ćeš ti meni bosonog, još samo jedna takva provokacija), a posljednja info je da nema niti dvorane… dragani moji, svi na pijacu, demonstracijun… trkat ćete vi za kravljim bubrigom, ovim, kako se kaže, mijurom, kažem vam ja, a da nećete postati svjesni ni 'how, when, why'… i to prije nego završi ova 'obnovljena', rehabilitirajuća sezona.

Ljudi moji, shvatite, obnova je… i sve dok traje obnova, nima odmora, razumite?! Već ih čujem (znate vi o komen govorim): „A ća to govoriš, a kad ću igrat balote?! Najprije nema balota jer se 'ne savjetuje' zabava i drugarstvo (gradelavat, ist, pit, pivat), onda nema balota dok traje obnova… A kad ću igrat balote, kad umrem?!“ I znate šta judi, jemate prav, al odi nisu dovoljni demonstracijuni, već prava (r)evolucija… dajte ljudima šta hoće, pravo izbora, slobodu… ma daj, da živi, živi rad…

Netko bi mogao uzeti barem mašklin u ruke, očistiti onaj okoliš i tribine, ionako cilu sezonu nisam vidio pošteno dodavanje… pa da opravdate dolazak, da (barem) imate osjećaj da ste nečim pridonijeli van terena, jer na njemu… wow, da ne povjeruješ… da možete opravdati troškove, benzina, vremena, potvrditi parking… ovako samo ispada da ne date spavati normalnom svitu.

Vaša formula je „Živim život bez fusbala“… potkopali ste ga u samom korijenu, cijelu godinu ga rušite, svojim neradom, ne vježbanjem, ne zalaganjem… tako ste ga cilu sezonu sabotirali… jače se manifestiralo samo u crnogorskoj KMNL, od njih nema janci ovoliko, ti su se raspali još na osnivačkoj skupštini (a baš imam lipu štoriju za njih, ali neću u širinu, da ne izgubim nit, onu što povezuje uši). A najjače, najžešće i najprincipijelnije su se borili oni koji su u nastavak sezone ušli s 'novim' dresovima. Razlika, odnosno višak, jednima je uočljiva sprijeda, a drugima otpozadi. Dok se ovi prvi mogu braniti da im je to plodna voda (a nikako krafne, kiflići, Svagusve i McDonaldsi), objašnjenje ove druge pojave (na pozadini, u predjelu miješalice) još čeka preliminarne rezultate studije…

Dragi prijatelji, i velika većina onih drugih, konzumenti ovog korisno-probavljivog štiva, to su vam pravi, istinski borci, toliko godina se boriti protiv fusbala… znam da ih je koji put teško prepoznati (jedan mjesec izleti na jednu, a drugi na drugu stranu… ali u pravilu izleti, samo je pitanje orijentacije, dometa), dobro su kostimirani (neka i one vide kako je kad ne znaš što će te dočekati ispod površine, “Ispod plavetnila“), ali ćete ih u pravilu prepoznati po navedenim, specifičnim atributima. Prvoga kojega ugledate, a da odgovara gore opisanom, nemojte izviždati već ohrabriti, potičite njihov rast, jer su ti ljudi velikani ove lige, naše ogledalo, naš ponos, naša povijest je prepuna takovih i sličnih… pa, u tom duhu, ekskluzivno najavljujem posebnu nagradu od naredne sezone, tako da se tijekom zimske pauze stigne dovoljno relaksirati i napuniti dresove/gaće, kako bi ušli u ozbiljnu konkurenciju premijernog izdanja, jer, prva se uvik pamti ?

A što se tiče baluna, ako nekoga uopće zanima, 16. kolo bilo je oproštajno kolo za Dugoraćane, a praktički isto možemo reći i za Ravne Njive nakon poraza od Kmana (2:5). Domaći se jednostavno nisu mogli nositi s Kmanom i - svojim golmanom. Pujanke su nastavile s pozitivnim rezultatom pobijedivši direktnog konkurenta za ostanak Sv. Duju minimalnim rezultatom. Preostali rezultati su također sve minimalne pobjede, odnosno porazi (ovisno kako gledate, meni osobno su sve porazi), u utakmicama za plasman od 4. do 10. pozicije na tablici.

Sljedeće kolo nije bilo uzbudljivo kao prethodno, tek je jedna utakmica bila neizvjesna do samog kraja, a pobjedu su upisali Kaštelani, predvođeni vrlo dobrim AP1, svladavši Kamen (2:1) bez Micevskog.

U 18. kolu odigrane su samo tri utakmice, dok su dvije okončane predajom. Sv. Frane je upisao vrijedne bodove u borbi za o(p)stanak pobijedivši Sućidar, dok je Kman teškom mukom svladao Poljud, nakon što su domaći imali minimalno vodstvo sve do 30. minute susreta, prije nego što su se aktivnije uključili ponajbolji gostujući pojedinci (Cikojević, Vidošević). Posljednja odigrana utakmica bila je ona između Žnjana i Solina… Žnjan se dvaput vraćao iz rezultatskog minusa, čak je napravio i preokret povevši 6:5 samo šest minuti susreta, da bi u posljednje tri minute primio dva zgoditka i nastavio jahati u svom stilu, prema dolje… Da stvar bude gora, kod rezultata 6:6, u posljednjoj minuti su imali zicer za zaključiti utakmicu, ali ne koriste priliku, a gosti pokreću kontra napad te zabijaju u posljednjim trenucima susreta za veliku, (ne)očekivanu pobjedu. Strijelac je bio AV1, gostujući golman! Ogromna tuga, nevjerica u taboru crvenih sa Žnjana, čak je i vaš izvjestitelj ostao u čudu kako su i ovo uspjeli prokockati… eto, čini se da ima niže od dna, dno dna… može li ova ekipa izmisliti novi termin, sigurno da može, ali hoće li stići ?! Ipak je ostalo tek 8 utakmica za odigrati… fingers crossed ?

Kolo 19. prvoligaške karavane nije donijelo značajne pomake, pa ćemo istaknuti fun fact. Kapetan Sućidra upisao je hattrick: 2 zgoditka u protivničku, a 1 u svoju mrežu. Bome, lipo se snašao, hattrick se piše, tko te pita kako, kome… Mladost Sv. Frane nastavlja pobjeđivati, i ako ovako nastavi, mogla bi potvrditi ostanak već u sljedećom kolu… and they were worried, oh, cute.

Što se tiče Druge lige, kolo 16. otvoreno je derbijem Kocunar – Dominik. Nakon vodstva gostiju, domaći okreću utakmicu golovima Dadića, da bi konačni rezultat postavio Butorović dvije minute prije kraja susreta, za pravednu podjelu bodova. Druge utakmice nisu bili ni približno uzbudljive, osim što je Pojišan nakon uvjerljivog vodstva (0:4) dopustio Gospi od Zdravlja da im se približi na minimalan zaostatak, ali im je uskoro ponestalo vremena…

Sljedeće kolo je također otpočelo derbijem, ovog puta su se susreli Podstrana – Kocunar, a punog plijena odlazi domaća ekipa, predvođena braćom Milović, strijelcima 4 zgoditka (oba po 2). Konjsko nije uspjelo iznenaditi Dujine trupe, iako su ozbiljno visjeli pred sami kraj susreta, ali su im cheerleadersice dale dodatan impuls u ključnim dijelovima… Pojišan, i oni vam imaju svitu, samo u posljednje vrijeme nije toliko brojna zbog COVID ograničenja, pa tako jedan dio navija s tribina, a drugi od kuće uz live stream i kokice.

Kolo 18. donosi hladan tuš za dvije ekipe: Kocunar pobjeđuje Mertojak (4:1), a preporođeni CBS minimalno slavi protiv Kampusa, što znači da ćemo ove dvije poražene ekipe i sljedeće sezone gledati među drugoligašima. Ovo je posebno teško palo žutokljuncima s Kampusa, ali im je pratnja uskoro podigla raspoloženje. (Duje, molio bih te imena pratnje s foto za sljedeći izvještaj… čista formalnost, zbog svih onih derby navijačica, samo neka ostane zapisano… OIB ne treba, adresa opcionalna, kontakt obavezan za slučaj da žele dati kakav komentar). E da, zaboravio sam istaknuti jednu jako važnu stvar, a to je da je budući prvak (Podstrana) izgubio prvu utakmicu u sezoni, i to od Gospe od Zdravlja. Bez komentara!

I za kraj, 19. kolo donosi dvije teške pobjede: Kocunar protiv Konjskog dolazi u vodstvo tek u pretposljednjoj minuti susreta, kada se domaća ekipa dodatno 'otvara' i prima još dva zgoditka, za naočigled sigurnu pobjedu; dok Pojišan pobjeđuje susjede iz Dominika golom IB4 u 28. minuti susreta. Ovim rezultatom su im šanse za hvatanjem Kocunara dodatno porasle, dok su poraženom Dominiku praktički nepovratno iskliznule. Mertojak i Gospa od Zdravlja odigrale su lijepi, fini remi, u duhu fair-playa.

OK ekipa, to bi bilo sve za danas… Jašemo dalje, živile radne akcije –> živile !!!

04 Srpanj 2021

I. KMNL

Split, 14. lipnja 2021.

20:45   GOSPA OD OTOKA – RAVNE NJIVE  2:2 (1:0)

Suci: Grgatović, Galić

Strijelci: Franić (7), D. Čule (22)  //  Ratković (31), Žarković (34)

 

21:30   KAMEN – SV. FRANE  6:2 (2:1)

Suci: Galić, Grgatović

Strijelci: Bilobrk (4), Luetić (16, 40), I. Čaić (24), M. Družijanić (26), Babić (28)  //  P. Burazin (14, 37)

 

Split, 15. lipnja 2021.

20:00   K. STARI – ŽNJAN  5:4 (2:1)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: Bašić (12, 14, 21, 24), Lagator (34)  //  Palinić (2), Bulić (34), D. Gudelj (36), D. Batinić (37)

 

20:45   SV. ANTE, ZADVARJE – SV. ANTE, POLJUD  4:4 (2:2)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: N. Krželj (1), Balić (10), L. Krželj (30, 35)  //  Topić (15, 25), Marinić-Kragić (18, 38)

 

Split, 16. lipnja 2021.

20:45   KMAN – PUJANKE  6:0 (2:0)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: Ćubelić (10, 37), Tunjić (20), J. Cikojević (30), Vidošević (34, 38)

 

21:30   SUĆIDAR – DUGI RAT  5:1 (2:1)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: Čagalj (3), Vuković (16), Znaor (25), Duran (38), Vranješ (40)  //  Voloder (19)

 

Napokon smo i to dočekali, završio je prvi dio natjecanja, a stigla pauza, blažena bila (nikad se nisam radovao ljetu kao ove sezone), pa da vidimo šta je bilo zanimljivoga u ovom kolu.

Naravno, velikog uzbuđenja baš i nije bilo, svi su više-manje zadržali svoja mjesta na tabeli: Kman uredno ispunjava svoje obveze i sigurno brodi prema novom naslovu, a isto tako radi i Žnjan, samo na začelju. Ovi između su tu više-manje za popuniti rupe nastale u kulturno-zabavnom programu Nadbiskupije…

Znam gdje ih možemo smjestiti… prošli tjedan, rano jutro, naletio sam na jednu emisiju na HRT-u, i vidim neke osobe kako se junački trude, baš daju sve od sebe, odmah primijetiš da su probili sve moguće plafone. I tako, zadržim se par trenutaka na toj emisiji da vidim hoću li vidjeti koga poznatog (kako sam slične stvari uočio kod većine vas), i čujem da se TO šta oni prezentiraju zove rekreacija… pa eto, tu bih vas smjestio, to je stvoreno baš za vas, ono, baš pogođeno, ciljano. A iznimno sam ponosan i na sebe što sam se to jutro ranije probudio i upoznao taj novi oblik zabave i sporta (u biti, to vam je nekakva mješanca, sve nekako nedorečeno, definitivno nije sport, ali nije ni zabavno, sudeći po njihovim izrazima lica). Baš mi je laknulo jer iz tjedan u tjedan gledam, i ono, nije mi jasno što vi izvodite… ali sad je sve sjelo, to su ti novi trendovi, mladići ih lakše usvajaju… uskoro ćemo se svi rekreirati, to bit će da dođe s ovim cjepivom…

Pujankaši ipak nisu dobili skriptu na vrijeme, a kamenjari očito jesu… čekaj malo, kako sad to ako je išla preko Pujanki na Kamen… očito su je dobili od ovih iz prošle sezone… a ipak ne, vidim da je nastupio koautor skripte Micevski, sve jasno, moja greška…

Dvojac Anti odigrao je zanimljivi dvoboj iz kojeg nećemo izdvajati ništa posebno, u suprotnom bi napisao roman… čovjek jednostavno ne zna koga istaknuti, a da nekog ne uvrijedi, pa najbolje ne čačkati…

U isto vrijeme, dok su derbi kola igrale nekada slavne i poznate 'korporacije' iz Solina i Njiva (podsjetimo, u 'onim' vremenima nisu se skupljale mrvice kao sada, ostatci ostataka, tako da se prvi bore s drugima za ostanak, dok se ovi drugi bore sami sa sobom ?), na drugom kraju terena, Sućidar se poigrao s franšizom. Zaustavili su se na 5 zgoditaka, došao je mig s klupe da je to trenutni maksimum (sve ćemo pojasniti), a i kapetan je zabio pa je najbolje odmah svirati kraj, za svaki slučaj… Dakle, trenutno završavaju edukaciju “Čemu vam služi druga ruka“, a pošto je prezentacija 'pukla' u pola poduke, jasno vam je zašto voditelj namiguje i traži prijevremeni kraj susreta. Reklo bi se win-win situacija, a u svakom slučaju, bila je to jedna od boljih procjena sudačkog para Cikojević/Grgatović ?

Ovog puta, Žnjan je bio toliko blizu osvajanja tog jednog boda, da se igralo još samo sat-dva (eventualno tri) vremena duže, sigurni smo da bi stvorili barem još jednu šansu za protivnika, a moguće da bi prešli i centar igrališta, barem prema njihovoj verziji ?

Stvarnost je da su i dalje uvjerljivo posljednjeplasirana ekipa, i da će trebati puno ozbiljnog rada i treninga, a prvenstveno prihvaćanje situacije da su suočeni s ozbiljnim ekipama rekreativaca, i da će se i oni trebati spusti na njihov level ako se ubuduće žele loptati s velikim momcima. Osobno, kao da se jedini trudim, što pisanjem, savjetovanjem i ohrabrivanjem, da postanu svjesni teške situacije, a oni ništa… očito ću trebati pojačati s uvjeravanjem, kao u slučaju Pujankaša, koji su se uzdigli toliko visoko da ni sami ne vjeruju očima (non-stop se okreću za sobom i gledaju koga su zaprašili). Važno je da smo svi mi vjerovali u njihove mogućnosti i bodrili ih kad su bili na dnu (većem i dubljem nego Žnjan, vjerovali ili ne), najjači su bili kad je bilo najteže, to je odlika pravih ekipa, a za to čestitke prvenstveno idu voditeljskom dvojcu, i to na odličnom poslu i berbi u posljednjem mjesecu, neka se samo tako i nastavi (pa makar i Žnjan ispao). A ako samo i pomislite na pad, mi smo tu da vas uhvatimo, odnosno spriječimo pad na svoj način, oslonite se na nas, samo nam vjerujte, prepustite se, and Let the good times roll ?

 

II. KMNL

Split, 30. lipnja 2021.

19:30   POJIŠAN – KOCUNAR  3:3 (0:0)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: J. Kuščević (27), Vuković (28), Šarić (33)  //  R. Vulikić (21, 29), Mujan (38)

 

Split, 01. srpnja 2021.

20:00   TRSTENIK – GOSPA OD ZDRAVLJA  1:5 (0:1)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: J. Sikirica (38)  //  Mikelić (18, 26), Tonkić (27, 32), Melvan (40)

 

21:30   PODSTRANA – IVAN MERZ, KAMPUS  3:2 (1:2)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: Marić (17), D. Milović (28, 35)  //  Živković (8), Vrdoljak (12)

 

Čak dvije utakmice ovog kola možemo nazvati derbijem kola, a onaj naziv 'veliki' ipak pripada dvoboju prvoplasirane momčadi (Podstrana) i momčadi s Kampusa. Za razliku od rekreativaca iz elitnog društva, ove momčadi čak i imaju poneke dvonošce koje možemo nazvati igračima. I ne LBJ, ti nisi među njima, ali si zato okupio respektabilnu ekipu, a iako si na svakoj poziciji dobro pokriven (po 2 igrača na svakoj poziciji… čak imate i osobe za nositi torbe i vodu, masere, te svećenika, zlu ne trebalo, ništa se ne prepušta slučaju), ove večeri si dosta toga riskirao, počevši od toga da si sam sebe uveo u igru, pa sve do toga da si došao s jednom zamjenom, i to na susret protiv odličnih studenata, predvođenih inženjerom Dujom. Prvo poluvrijeme ti je skuva pašta-šutu, 'začepio' jednog brata, a drugog nije bilo niti na mapi… ali si vrlo brzo uvidio na što to liči i u kojem smjeru ide (prvog poraza u sezoni) te si se brzom prilagodbom (uvođenjem Hrabrog srca) vratio u utakmicu. Taj poduhvat nisu mogle spriječiti niti fanatične cheerleadersice koje su mogle samo ohrabrivati svoje dečkiće ravno do poraza. Ali kao što si svjedočio, njima to ne smeta, dapače, samo su čekale kiks da ih još više vole… a kao što je svima poznato, ta bolest traje od 1950. i (očito) nas nikad neće štufat ?

Stoga, mislim da je nužno i pošteno znati tko stoji iza svih tih uspjeha (smiri se Duje, nisi ti, naravno). Počnimo s donjim redom, kojeg čine 'voćna' imena poput Višnje, Jagode, Dunje, Jabuke, Trešnje, Maline… do 'cvjetnog' srednjeg reda gdje se ističu Lipa, Javorka, Cvita, Ljubica, Smilja, Đurđica, Grozdana, Jelka, Ružica… do (dobro)stojećeg reda kojeg čine starohrvatska imena Mara, Antica, Ivana, Kata, Pera, Luca, Anđa… do ovih trenutno popularnih influencerica Amadea, Sandra, Isabella, Nika, Maša, Lucija, Rita, zaključno s Ellom, Lanom, Ljupkom i Nevenom (uh, umalo zaboravih Hanu, Sonju i Anastaziju), te društveno općepoznatih imena (koje nas svakodnevno drže aktivnima) tipa Jelena, Lidija, Nives, Maja, Sevke… do Lirimove femme fatale Anđele… uf, teško je sve ovo bilo ispratiti (pogledom), pravilo vrijedi kao i za sunce, ne gledati duže od sekundu-dvije ?

Nego, što se tiče ovih muškića uokolo njih, stvarno ne znam što oni rade na tribinama, umjesto s vama na klupi, primjerice, ili neka barem izvjese pokoji transparent, ne daj Bože zapale bengalku-tri… ma znam, naravno, nisu oni ni ludi, svatko se brine za sebe, tko prvi… koriste vas da dođu do tih ekskluzivnih mjesta, impresivna taktika, priznajem, inovativna, zasad najbolja u sezoni, mogu te slobodno savjetovati ?

'Mali' derbi odigrali su Pojišan i Kocunar, a obzirom na očekivanja, obje su momčadi izgubile. Ipak, Kocunar je zadržao treće mjesto, s utakmicom manje, kojom može prestići Dominikance i zasjesti na 2. mjesto. S druge strane, Pojišan je propustio zasjesti na treće mjesto i dodatno se približiti mjestu koje vodi u Konferencijsku ligu. Obje momčadi imaju realne šanse za Primeru, ali je samo jedno mjesto ostalo upražnjeno, a tko će biti uspješniji, vidjet ćemo u nastavku sezone. Veliku bitku za to mjesto vodit će čak pola lige, stoga će trebati odraditi kvalitetan prijelazni rok i uložiti u back-office ? Jedno je sigurno, bit će mnogo razočaranih, na terenu, ali i van njega…

I za kraj, evo nas kod Trstenika, koji je čak odigrao jednu poprilično gledljivu utakmicu, na momente naravno, nemojmo sad pretjerivati. Samo momci imaju jedan mali problemčić: svaki put kad se krenu s nekim nadmetati, bivaju nadigrani… pa ajmo barem jednom udrit kontru, čisto onako da vidimo šta će biti, mislim da gore ne može. Ovog puta nisu imali ni sreće jer se Mikelić, nakon višemjesečnog izbivanja, toliko zaželio baluna da im je uvalio dva komada i izašao iz igre da i drugi osjete kakav je to osjećaj postići gol – u gostima ?

26 Lipanj 2021

Prijatelji dragi, vruće je… rezultate niti ne pomišljam stavljati, vjerujem da vas to ionako najmanje zanima. Najvažniji je dojam koji ostavljate, naravno meni, odnosno kako vas ja vidim… a jedne vidim kao pčele, druge kao mrave (mislim da je jasno na što aludiram, da ne crtam, i idem u detalje, jer… kao što rekoh, vruće je). Ajmo mi lipo, dakle, prijeći na ono bitno, ono što me drži budnim tijekom utakmica, a to su potezi vas i vaših pratnji, di se bilo proteklog vikenda, što se nosi, s kim se nosi ?

Pa ajmo odmah na ono što se nosi, ali i kako se nosi… Kamenjari zaboravili ponijeti drugu garnituru, pa su se 'originalno' dosjetili okrenuti dresove… još jednom, voditelju ide palac gore za organizaciju, ali i dolje zbog malog broja dresa (nećemo u detalje, nek ostane 'need to know'), sreća u nesreći što vam nije bilo Sharky-ja i Omrčena, ne vidim kako bi njih dva na vrijeme izašla iz dresa, jer su ga prethodno navlačili jedan drugom cijelo jutro (mislim na dres)… Njihovim protivnicima (Žnjan) nećemo pridodavati previše pozornosti ovog puta, dovoljno činimo od početka sezone, očito to utječe na njihovu izvedbu (je, that's the problem… u tom grmu leži zec). Ali oduševljava njihova upornost, momci očito vjeruju u prvoligaški o(p)stanak, vjerojatno im ga je usadio oni 'maniti, tvrdoglavi optimist' koji je i ovog puta izostao (vidi i on ča se sprema, u kojem smjeru plovi bili brod), lagano diže sidro, uskoro idu opravdanja u stilu “nije me bilo pola utakmica“, ili “Dubovcu ne da žena da igra, mora je ići raditi u Zadar“ i sl.

Franšiza se lagano gasi, vjerojatno seli u drugo mjesto gdje može opstati i cvati… interesa navodno ima, razgovora se sa zainteresiranim pravnim osobama, šira zajednica je uključena, ništa se ne prepušta slučaju, a dogovor je blizu, kako čujemo, ovo je ta sezona… drugoligaši su spremni, baš u pravo vrijeme, otvara se jedno mjesto, a ako niti to ne bude, bivšim prvacima neće biti problem ishoditi wild card

S druge strane, veliki gospodin nije pristao da mu upišemo (makar simbolično) hattrick iz dvoboja s Njivama, već je i to prepustio svom podčinjenom (kao i za Sudamju), još jednom dokazavši svoju veličinu.

Doktorandi Skule baluna prof Banovca spremni su za posljednju fazu, a neki koji su imali sreće upasti na njegova predavanja, upravo ovih dana profitiraju na ljestvici strijelaca… skraćena skripta dijeli se svjetlosnom brzinom, najprije je došla na susjedne Pujanke (s kojima gaje istinske dobrosusjedske odnose) kod meštra Kovačevića, koji su je dali (ali samo na uvid) svojima na Kamenu (njima nije trebao ni hard ni soft, samo ih je trebalo znati motivirati, zato im je trebala, postoji posebno poglavlje posvećeno samo tome). A šta će tek biti kad meštru splasne onaj hamburger… o palačinkama nećemo, one nikome ne smetaju, pa nećemo ni mi njima, vidimo da su se lipo udomaćile, 'podstanarstvo' je prešlo u pravo malo trajno stanarstvo, više se ne plaća najam, sada su 'jedna duša, jedno tilo', teško se rastati…

 

Nećemo gnjaviti niti s drugoligašima, jer mi nisu dali materijala za to, nažalost… ali bez brige, snađem se ja, uvik se nešto nađe, ili baci, pa tko se uhvati… Inače, došli smo do exclusive, čekamo pogodan trenutak za plasiranje među populaciju, jer će biti boNba… najavit ću na vrime, počnite već s kopanjem rovova ?

Skratit ćemo maksimalno, da se možemo fokusirano posvetiti na novu metu (sami su tražili, tko ih tjera da pobjeđuju), a o čemu smo dali naslutiti u prošlom tiskanom izdanju…

Dakle, pobjede su upisale sve ekipe koje žele u rang više, istina, neki malo teže, ali bitno da je i to arhivirano. Kocunar je tek u posljednjim trenucima susreta slomio otpor Trstenika, a slično je bilo i s Podstranom (iako su braća nastupila, i zabijala) koju je na dodatni napor prisilio uvik gostoljubivi CBS… ono, kad ih vidiš, znaš da su bodovi na pola puta, ostatak je na tebi samom ?

Mertojak, muka i pokora sviju nas u organizaciji lige… srećom nije bilo Cakija, inače bi bilo po nama ?  SL99 ostaje na 10 postignutih zgoditaka, ali najvažnije da ekipa pobjeđuje, bit će vremena za osobne nagrade, što je i sam očito uvidio jer budite sigurni da bi u posljednjih 6 kola zabio i više od ona 2 zgoditka, da je bilo potrebe dao bi on i trećeg, budite sigurni u to…

Derbi kola odigran je pod strogim epidemiološkim mjerama, zbog povećanog broja gledatelj(ic)a, a prednost su imale one koje prošlog tjedna nisu stigle dati drugu ruku piture ?

Pa dobro Roko, reci mi nešto, kako ti misliš da idemo u elitu s ovakvim pristupom! Idući put, lipo zovneš time-out, i odlučno, bez zadrške, pošalješ polovicu na tribinu (Bili ti može pomoći u tome) odnosno po vodu jer očito tome služe. Svi moraju znati svoju ulogu, tko nosi, a tko pije…

A ti (inženjeru) Duje, ti ne želiš dobro Dominiku… tek toliko, evo da te pitam, pa dobro šta će tebi bodovi, bio peti ili šesti, Konfederacijsku ligu nećeš vidjeti, možda tek Intertoto stignete uhvatiti (ako se poklope drugi rezultati)… jedino nam se možete iskupiti ako 'skinete' ostale pretendente (mislim, ove šta misle da nešto znaju i da su relevantan čimbenik u krojenju vrha tabele), e njih, riješite njih pa ste se napola 'oprali', ostatak ćemo kompenzirati kroz marendu (ti stvarno misliš da smo zaboravili na prethodno kolo i gozbu uokolo terena, svaki stol (domicilni ili uvozni) je bio pun raznih specijaliteta, sraz južnoameričke gastronomije i japanskih tradicionalnih jela, čak ste predvidjeli spizu za vegetarijance, vegane… iako gledajući vas, teško da taki postoji, jer bi vam isti, u nestašici hrane, vrlo brzo postali i sam menu… Nego, očito nisi upućen u priču sa šipkom i trenutno vodećem ekipom drugoligaške karavane, a čija radnja se odvijala prošle godine… pa čisto samo da si informiran da su isti, dok nisu odradili pokoru, bili dno lige, pa i niže, a vidi ih sad… pa te molim da to imaš na umu, potrebno se pravovremeno pojačati na strateškim pozicijama, ulagati i koketirati (ne ti osobno, pošalji tajnicu) s organizacijom, a ne u sporedne sitnice poput dresova, prijevoza studentica, kozmetike, pompona i inih rekvizita, transparenata…

 

Za kraj, ovo mi baš teško pada, ali ne želim ni razmišljati da nam se bliži rastanak, te koliko će vremena proći do sljedećeg susreta, stoga vas molim da se potrudite da se sljedeći tjedan iskažete u pravom svjetlu, da dobijem što više mesine (figurativno, ali i doslovno) kako bi se dostojno oprostili i izdržali do narednog susreta. Već vidim, festa će biti grandioznija, sadržajnija, konkretnija i koloritnija od one Želine u Pršutu (aj dobro, ima ih je on i više nego dobrih, i posjećenost mu je bila zavidna), ne možeš jednu takvu iskusnjaru olako nadmašiti, kao evo mene, novi šerif je u gradu… ne, ne, lenta je još kod njega, i to zasluženo, možemo se samo nadati da će naša ući u konkurenciju njegovih TOP10, i to prosječnih, tome težimo, da uđemo na listu, nećemo glavom kroz zid, preskakati korake u razvoju… marketing će trebati odraditi 'top class business' da nadmašimo i slavni 'pršut na ćeli', ono je bilo baš 'over the top', za anale, inovativno, iz rukava, u njegovom stilu, nitko se nije snašao na prvu (jadan je cili život neshvaćen, ispred svog vremena, definitivno), pa su se trebali ponovno namjestiti da bi foto uspjela 'ka da je prvi put' (e da je to tako lako, ni oni šta su se slikali 'na Mjesecu' nisu uspjeli otkloniti sve nedostatke za razliku od njega i ekipe), a tek PR kad je preuzeo… e to i nama treba, faktor X da nas izdigne iz prosjeka, anonimnosti, podruma… to hoću da mi date, vi mi iz kola u kolo dajete 'Mjesec', a ja hoću 'pršut'… Mjesec vidim svaku večer, a pršut baš i ne ?

To hoću za kraj… a dotad ćemo imati samo uspomene i, naravno, stare kolumne da nas drže veselima, bliskima, nasmijanima… good times ?

20 Lipanj 2021

I. KMNL

Split, 07. lipnja 2021.

19:50   RAVNE NJIVE – SV. ANTE, ZADVARJE  6:1 (2:1)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: Iv. Šuljić (14, 28), Ratković (18, 31, 39), Krstulović-Opara (24)  //  M. Mandušić (6)

 

20:30   PUJANKE – SUĆIDAR  5:2 (2:1)

Suci: Cikojević, Grgatović

Strijelci: Kovačević (7, 17, 35), Zebić (30)  //  Čagalj (8), Grubišić (33), Koceić (AG)

 

Split, 08. lipnja 2021.

19:50   SV. ANTE, POLJUD – KAMEN  5:2 (2:0)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: Topić (9, 33), Ora (14), Marinić-Kragić (35), Jukić (40)  //  Leko (32), Bilobrk (34)

 

20:30   ŽNJAN – SV. FRANE  3:2 (0:1)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: Baran (32), Ma. Jurjević (33), Vuković (36)  //  Pralija (12, 30)

 

21:15   DUGI RAT – K. STARI  1:2 (0:0)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: L. Tokić (23)  //  Bašić (30), M. Đikić (36)

 

Split, 15. lipnja 2021.

21:30   SV. DUJE – GOSPA OD OTOKA  1:4 (0:1)

Suci: Galić, Cikojević

Strijelci: Vrkić (22)  //  D. Čule (16, 37), Ćalušić (30), Franić (32)

 

Za razliku od prošlog kola, u ovom smo ipak vidjeli poneko iznenađenje.

Za početak, franšiza se ovog puta pojavila, ali svejedno nije osvojila bod. Većim dijelom susreta se čak i dobro držala, obzirom da nisu imali golmana, zamjene, voditelja, župnika, simpatizera… ali ih je umor sustigao u zadnjoj četvrtini susreta, već peti put ove sezone.

Nadalje, sljedeće iznenađenje je pobjeda Žnjana, a u prilog tome govori i fakt da nisu imali spremnu i razrađenu taktiku kada dođu vodstvo, pa smo tako zadnje četiri minute gledali – ništa! Dva igrača su napadala, dva se branila, a golman nije znao da li bi se smija il plaka. S druge strane, mladići Sv. Frane organizirano su se branili, te su svaku priliku za izlazak iz 'busa' pametno koristili i bili opasni po gol, a dokaz tome je vodstvo od 2:0 gdje se Pralija jr. istaknuo s dva lijepa zgoditka (mislim da sam vam prošli put spomenuo da momci dobro treniraju i trče, pa evo prvih rezultata).

U ovom kolu svjedočili smo da jedan igrač odigra 250. utakmicu za svoju župu, a njegovo ime je Darijo Vranješ. Iako nemamo detaljnu statistiku (golovi, asisti, kartoni), raspolažemo s informacijom da je većinu tih nastupa odradio kapetanski. Iz dugogodišnje karijere posebno ističemo osvajanje Sudamja kupa 2019, nakon čega je najavio postepeno povlačenje sa svih važnijih funkcija. Velikom gospodinu, na terenu i van njega, želimo još veselih trenutaka s ekipom, ali gledajući roster, mišljenja smo da što prije objesi kopačke, to bolje po njega ?

Ravne Njive, Poljud i Solin su na sigurno 'arhivirali' svoje protivnike, najvažnije da su se momci iz Zadvarja, Kamena i Sv. Duje trudili, ali baš maksimalni napor je uložen, šta mislite da je lako primiti 'samo' 5-6 komada. Nema veze šta svaki put kad se 'trude' bivaju nadigrani, bitno da nisu u opasnoj zoni, a najvažnije pak da „dobro trče“ ?

 

II. KMNL

Split, 16. lipnja 2021.

19:15   TRSTENIK – STOBREČ  3:0 b.b.

Suci: Grgatović, Cikojević

 

20:00   SV. DOMINIK – CBS  7:3 (5:0)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: L. Kapulica (6), K. Kapulica (13, 17), Vujić (14, 18), Vujević (32, 37)  //  Teklić (21), Paradžik (38, 40)

 

Split, 17. lipnja 2021.

19:30   PODSTRANA – KONJSKO  4:1 (2:1)

Suci: Jurić, Galić

Strijelci: Sliško (3), D. Milović (18), F. Milović (35, 39)  //  Caktaš (12)

 

20:15   GOSPA OD ZDRAVLJA – KOCUNAR  3:2 (2:1)

Suci: Jurić, Galić

Strijelci: Melvan (7, 10, 37)  //  Kukoč (15, 27)

 

21:00   POJIŠAN – IVAN MERZ, KAMPUS  2:3 (2:1)

Suci: Jurić, Galić

Strijelci: Jelavić (6), M. Ruić (18)  //  Živković (19, 26), Ključarić (38)

 

I među drugoligašima smo vidjeli poneko iznenađenje: BožE postigao dva zgoditka u visokom slavlju protiv CBS-a, dok se čovjek ne može pošteno ni oženiti, a da ekipa (Pojišan) ne ostane obezglavljena. Dva zgoditka prednosti imali su pred studentima, studentice su se ekspresno utišale (vezale kosu, lakirale nokte, šta već), ma i LŠ9 nije milovao balun u tolikoj mjeri da suigračima digne živac, čak su i marendu donijeli protivnicima… Znači, svi preduvjeti su bili tu, 'samo' je trebalo utakmicu privesti kraju. A studenti ka studenti, prvo napravili preokret, zatim pojeli sve s menija, i sve to zašećerili slavljem sa studenticama – ma može li bolje, lipo je to kapetan broda isplanirao… Thank you, come again ?

Podstrana nastavlja pohod na elitu, a kako braća igraju, mogli bi je i prije pauze osigurati.

Kacunar još jednim porazom dovodi misiju u pitanje, te više ne ovisi samo o sebi, što samo po sebi možda i nije loša stvar jer se isti ne mogu sastaviti s balunom. Kapitulaciju su potpisali samo tri minute prije kraja susreta, 'stožerni general' Melvan ih je torpedirao triput tijekom večeri.

20 Lipanj 2021

I. KMNL

Split, 31. svibnja 2021.

19:15   SV. ANTE, ZADVARJE – PUJANKE  1:3 (1:2)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: Krnić (12)  //  Vardić (1), Kovačević (7), Batovanja (35)

 

Split, 01. lipnja 2021.

20:15   K. STARI – RAVNE NJIVE  1:4 (1:2)

Suci: Jurić, Galić

Strijelci: M. Maretić (8)  //  Jurić (5, 13), Budić (29), Ratković (39)

 

21:00   KAMEN – DUGI RAT  3:0 b.b.

Suci: Jurić, Galić

 

Split, 04. lipnja 2021.

20:30   SV. FRANE – SV. ANTE, POLJUD  1:4 (0:2)

Suci: Jurić, Galić

Strijelci: P. Burazin (AG), Labetić (36)  //  L. Šindik (20, 23), Kostreš (35)

 

21:15   SUĆIDAR – SV. DUJE  2:2 (2:1)

Suci: Jurić, Galić

Strijelci: Čagalj (4), Znaor (16)  //  Vrkić (19), Ivanković (40)

 

Split, 09. lipnja 2021.

21:15   GOSPA OD OTOKA – KMAN  3:6 (1:1)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci: M. Simpson (3, 38), D. Čule (23)  //  Tunjić (6), J. Cikojević (24, 26, 33), Vidošević (35, 38)

 

U ovom kolu prvoligaša nije bilo nikih iznenađenja, reć ću vam ja sve lipo, i više od toga, samo pitajte, sve je više-manje očekivano, pa čak i nedolazak momaka nekoć slavne franšize.

Dok bi neupućene i neinformirane sladokusce maloga baluna, iliti neusklađene s aktualom, vremenom i prostorom u kojem obitavaju, iznenadio rezultat prvo navedene utakmice u kolu (imate li srama), dugogodišnji pratitelji njihovih izvedbi rekli bi vam da je sve to očekivano, planirano, taktika-praktika, i da je dobro ako ništa ne razumite, jer duo-fantastiko zna posal, odnosno kako se osvajaju… mislim, ovaj, kako se ostaje 'glavom iznad vode'. Godine i godine iskustva je među njima, a i njihovim nogama, navodno će jedan od fantastika uskoro doktorirati na tu temu. Mislite što hoćete o njima, ali nepobitna je činjenica da se Pujanke polako, ali sigurno podižu u formi (ne valja naglo, savjetovani su, da im se ne zavrti od pustih bodova… evo, tek su počeli koristiti i drugu ruku za zbrajanje, nisu imali puno prakse po tom pitanju posljednjih sezona). Iz prve ruke (one koju su koristili prvih deset kola ?) znam da izgaraju u želji da župa i dalje ima prvoligaša, svi su uključeni u tu svetu misiju, a marketing navodno odrađuje fantastičan posao, čujemo da predlažu promjenu loga na dresovima, a koji bi ubuduće trebao glasiti otprilike ovako: „Ako može Žnjan, onda sigurno možemo i mi“… poznatije u originalnoj verziji: „Everything they can do, I can do better“.

Iz pouzdanog izvora sam primio info da navedeno nije najbolje sjelo čuvenom župniku sa Žnjana, te je po primitku informacije (iz same tiskare) kontaktirao župnika s Pujanki i reagirao u svom osebujnom stilu, zavjetovavši se uzvratiti istom mjerom -> „Mjerom kojom mjerite, vama će se zauzvrat mjeriti“.

Možda je malo i 'over the top', ali očito da je ova snažna poruka upućena svima koji im se nađu na caminu. Dakle zaključimo, Žnjan ostaje, dragi moji, ne brinite oko toga, radije vodite brigu tko među vama nije dostojan prvoligaškog loptanja…

Obje strane pozivamo na smanjivanje tenzija, ali i na fair-play, pa tko koga… zašto me ovo podsjeća na situaciju s velikog terena za guranje baluna, kada 'majstor fantać' Pejin umjesto crvendaća pokaže na znak respect… ono, ne postoje riječi, samo uzvraćam respect majstoru za respektabilno snalaženje u datoj situaciji, koja je mogla biti vrlo (nepovratno) nezgodna za njegovu daljnju karijeru…

Za razliku od prvo spomenutih koji su ozbiljno ušli u post-korona razdoblje (šteta za njih što uskoro slijedi pauza), i ovih drugih koji misle da dobro stoje i imaju solidne šanse za ostanak, imate i one treće, u koje primjerice spada Sv. Frane koji ne može dobiti utakmicu, ako nije bez borbe… ali važno da se momci trude i dobro rade na treningu, a nadasve je bitno i da „dobro trče“ ?

U najavi kola, dvije utakmice su se posebno isticale, trebale su biti derbiji kola, ali kako pokazuje konačan rezultat niti na njima nije bilo posebne neizvjesnosti. Ajde, priznat ćemo da su Solinjani koliko-toliko držali utakmicu aktivnom prvih 20-ak minuta, ali u nastavku je uslijedio epski pad, odnosno ubacivanje Kmana u brzinu više i la-pa-pa lipi moji. Očito je da su vremena el classica odavno prošla, a u njihovu obranu istaknimo da je logistika i lobistika (muči, dobro nije lobotomija) još mlada i neiskusna. Posljednjih sezona (a evo se bliži i desetljeće), izostankom prepoznatljivih imena u back & front office-u, titule ih zaobilaze u najširem mogućem luku, a pehar mogu vidjeti samo u vitrinama (nakon što prethodno obrišu poveći sloj prašine), ili za vrijeme svete mise. Majstorski vođena i odigrana utakmica od svih aktera, čestitamo svima!

A u onom drugom 'derbiju', lagana i sigurna pobjeda prvog pratitelja, Ravne Njive predvođene Jurićem bile su preveliki zalogaj za Kaštelane i njihovog Jurića…

Jedini remi odigrali su Sućidar i Sv. Duje, iako su domaći poveli golovima Čaglja i Znaora, gosti su poentirali u posljednjim trenucima oba poluvremena.

 

II. KMNL

Split, 07. lipnja 2021.

21:20   IVAN MERZ, KAMPUS – TRSTENIK  6:3 (4:1)

Suci: Grgatović, Cikojević

Strijelci: Živković (3, 9, 24, 37), Ključarić (7), S. Pehar (11)  //  Vojković (15), J. Sikirica (29), Bradarić (36)

 

Split, 09. lipnja 2021.

19:50   KONJSKO – SV. DOMINIK  0:3 (0:1)

Suci: Cikojević, Galić

Strijelci:  //  L. Kapulica (15), Bilić-Pavlinović (24), K. Kapulica (26)

 

20:30   CBS – POJIŠAN  0:1 (0:1)

Suci: Galić, Cikojević

Strijelci:  //  J. Kuščević (17)

 

Split, 14. lipnja 2021.

19:15   STOBREČ – GOSPA OD ZDRAVLJA  0:3 b.b.

Suci: Galić, Grgatović

 

20:00   MERTOJAK – PODSTRANA  1:3 (0:1)

Suci: Galić, Grgatović

Strijelci: Orlić (25)  //  F. Milović (16), D. Milović (38), Kolovrat (40)

 

Niti ovdje nije bilo „'Ko bi reko čuda da se dese“… po dobrom starom običaju, Trstenik niti blizu, čak su primili samo šest (malo ispod prosjeka), a postigli (pazite sad) TRI zgoditka (debelo iznad prosjeka). Čestitam, napredak je očit i itekako mjerljiv ?

Konjsko standardno propušta bodove onima kojima su potrebniji (dobre duše željne igre, zabave i druženja, blagoslovljeni bili), dok Podstranu predvođene braćom Milović nitko ne može zaustaviti.

Jedina neizvjesna utakmica, ona za peto mjesto, pripala je Pojišanu, a strijelac je bio najstariji Kuščević krajem prvog dijela, te se rezultat nije mijenjao do samog kraja, unatoč silovitim napadima domaćina. Čestitam i vama, trenutno ste u gornjem dijelu tabele…

Ne znam što više reći, sami uspjesi u drugoligaškom društvu, kod vas nema gubitnika… predložit ću da se na ovoj razini ne vodi rezultat, zaslužili ste to, do ti jedna ekipa ?

06 Lipanj 2021

Ovotjedni izvještaj započinjemo boNbom -> Žnjan izgubio 2 boda!

I sve to protiv ekipe s vrha tabele. Da, zaokret vam je to od 180 stepena, taktika vrhunska, prezentacija vrh… ali ne možeš ti protiv njega… da nije zazvao i pitao za rezultat pola minute prije kraja susreta, vjerojatno bi ih osvojili i pet, ma sigurno 4,5 kad vam kažem. Eto, za one nevjerne koji trebaju dokaz, sada smo taj dio i znanstveno dokazali, strašan domet, to mu priznajem… Ne bih se htio miješati i ukazivati na očite stvari, ali mislim da vam je napokon postalo jasno 'what needs to be done' ?

Kman se zadovoljio s bodom, iako su imali 'više od igre', ali Sućidar ima dišpet i Kapetana… čak ih nije omeo ni Čulićev dolazak, mislim na Sućidar… ma dobro, on je više tu kao časnik za suce, nego da nešto konkretno i pokaže na terenu.

Od ostalih rezultata, Zadvarje s malo muke i truda dobilo Sv. Duju (Vrkić nastupio, naravno), dok su Njivaši i Pujankaši glatko riješili Kamen i Kaštelane (a šta sam vam rekao, samo Pujanke, pratite taj uspon… jer će pad biti epski ?).

Sv. Frane se minimalno oznojio kako bi proknjižio bodove, ovoga puta protiv Dugog Rata, sasvim se zasluženo izdigao prema sredini tabele. Ma da vam je vidit taj balun, tu viziju, proizašlu iz dugo pripremane Strategije, skrivane od radoznalih očiju i ušiju, rađene u tajnosti, iskovane duboko u briselskoj šupi majstora Mate… pa ako nije plagijat, a poznavajući autore iskreno se nadam da nije taj slučaj, te uzevši u obzir kako je u posljednje vrime popularno korištenje tuđih ideja i zamisli (bez navođenja izvornog teksta, naravno), molim da se pravovremeno zaštiti nečim željeznim, patentira barem…

Prema dostupnim informacijama, voditelji su dodatno bili i na edukaciji, prezentaciji te vizije, i sad uokolo drže predavanja, pokušavaju je prenijeti na mladež, pa ako želite da i vaša djeca uživaju blagodati navedene vizije, molim da se zabilježite na vrijeme, zbog ograničenog broja mjesta na tribini. Kažu da je to jedna od onih 'što se ne propušta', dosad neviđeno, ma čak i na brdovitom Balkanu, a bilo je svega…

I za njih vrijedi slično kao za Pujankaše, samo za razliku od njih, ovi imaju budućnost, dok oni uvoze šleper veterana da ih spasidu…

I za kraj, uvijek zanimljiva drugoligaška karavana… predvođeni šoferom Živkovićem i kondukterom Galom, Studenti su 'osmicom' provozali igrače i stručni štab Gospe od Zdravlja. Prve impresije su fenomenalne, neviđeno kako netko može toliko uživati u svemu tome (priznajem, i meni je to sve malo čudno, ali ako se momcima sviđa), pa su navodno odmah po izlasku dogovorili modalitet buduće suradnje.

Ništa bolje nisu prošli niti Mertojak i Konjsko, čija je vožnja 'peticom' trajala nešto kraće, a navodno i nije bila toliko ugodna, da im nešto nije najbolje sjelo (iako mi nije jasno što točno, jer su se i oni mogli voziti malo duže, nezahvalnici).

Prošli put sam najavio buđenje Trstenika, pa vas sa zadovoljstvom izvještavam da su drugom prvenstvenom pobjedom, posljednje mjesto prepustili Stobreču. Bravo svima, a ponajviše Stobreču ?

05 Lipanj 2021

Iza nas je još jedan tjedan loptanja, rezultati više-manje očekivani (kao da je to uopće bitno, ovdje smo da sudjelujemo, a ne da se natječemo), ali zato prezentacija igre… šta bi se reklo: Nakon svake utakmice barem se jedno dite mani baluna… ma ja bih išao i dalje, i rekao nakon svakog dodira… promocija baluna nam je jača nega marketing H-a-e-N-e-S-a ?

Barem su vam matere zadovoljne (za cure još nije kasno), ki da ih čujem: Šta će ti oti balun, ajde se lipo uvati skule, nađi posao, a ne da ganjaš i nabijaš jarećeg mijura… pametne su one, pustile su vas da sami dođete do zaključka, ali ne date se vi, slijepi pored zdravih očiju… samo tako nastavite, ja super zadovoljan, iz kola u kolo, tati treba mesine za članak, a u vas ima i za izvoz ?

E pa tako vam se lipi moji, samo ovog tjedna balun prestao ganjati na Trsteniku (ma da vam pravo kažem, je i koju sezonu ranije, Šiško će bolje znati, daj reci ljudima otkada ono igrate?!), zabranjena tema je postao i u centru grada (Dominik ili Gospa od Zdravlja, ne znaš tko je 'uspješniji', u biti znamo, ali neka se misle, a i nadaju da oni nisu ti), a najdalje su otišli (naravno) na Žnjanu… ali o tome drugom prilikom, ne mogu odmah sve ispucati, a i nije pošteno da se uvijek njima bavimo, iako su očito željni pažnje… ovog puta ih zaobilazimo, najbolje za sve… ipak samo rečenica, jače je to od mene? Skoro su me razočarali, imali su pobjedu u nogama, vodstvo pa sve do posljednjih pet minuta susreta… i onda ipak primili golove za 'uobičajen dan u uredu'. Ovog puta samo dva, znam, nisu ispunili kvotu, ali sve im praštam, nije bilo vremena, ne bi oni razočarali, momci su dosljedni, iz kola u kolo, nemam prigovora…

E, ali zato se riječ 'balun' vratila na Sućidar, veliki (najveći) bod je slavljen dugo u noć… a onda triježnjenje, pogled na tabelu, i opet ispočetka… this time next year, jel tako kapetaneeeeeeeeeee

Od ostalih rezultata Premijerke, Pujanke (unatoč porazu) počinju ličiti na ekipu, ovog puta ih je koštala kratka klupa (uvijek nešto, jel tako), ali hrabro su odigrali pola sata, predvođeni mladićem, ustrajali su do posljednjeg trenutka, kisik je bio spreman, ali hrabro srce Pujankaša 'ni čut'.

Nastava na Kmanu još uvijek traje, momci slabo upijaju novo gradivo…

U osvajanju bodova, Njivašima su ruke dali i protivnici, i to 'samo' dvaput, kad već nisu mogli doći do prave strane, ajde, bitno je da su momci u formi i drže prosjek.

Kaštelani su u posljednjim trenucima susreta prokockali i taj jedan bod, dok su gosti došli do zaključka da ih bolje ide bez 'onog šta se ne gasi'.

I za kraj dragi moji, kad vam na scenu stupe drugoligaši, onda se ona ista dica s početka kolumne s guštom vrate na terene, razmišljajući, ako se ovi mogu loptati, a uz to imati i svoje natjecanje, sve je moguće.

Kacunar se lagano vraća tamo gdje mu je i mjesto – na treću poziciju ?

Ekipa Pojišana, trenutni favorit da popuni upražnjeno mjesto najdraže ekipe, dokazala je to pobjedom nad Mertojakom, momčadi koja u posljednje vrijeme niže zapažene rezultate.